Ζητούνται Εθελοντές Για Το Κέντρο "Έλλη Λαμπέτη" Της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας

Το Κέντρο «Έλλη Λαμπέτη» μέσα στο 2010, θα πραγματοποιήσει, μια σειρά από εκδηλώσεις και ενημερωτικές ημερίδες. Προσκαλούμε όσους έχουν διάθεση, χρόνο και όρεξη να συμβάλλουν εθελοντικά, κατόπιν εκπαίδευσης, στις δράσεις που θα οργανώσουμε κατά την διάρκεια της χρονιάς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο 210-7773112.
Facebook
Στηρίξτε Μας

Γίνε Φίλος(η) Του Κέντρου Έλλη Λαμπέτη!

Βοήθησε και εσύ στήριζοντας το έργο μας με 30€ το χρόνο. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες...

Γίνετε Χορηγός
Στηρίξτε το έργο του Κέντρου Έλλη Λαμπέτη με τη χορηγία σας! Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότρες πληροφορίες...
Κάθε αγορά σας βοηθά το Κέντρο Έλλη Λαμπέτη να στηρίξει γυναίκες με καρκίνο του μαστού!
Στηρίξτε Αγοράζοντας
Χορηγός Επικοινωνίας
inter
Αναζήτηση

Εμπειρίες Ζωής (3)

Δέχτηκα την πρόταση του Διευθυντή Σύνταξης, κ. Σάββα Παπαδόπουλου, αφού στόχος της δικής μου παρουσίας εδώ θα είναι να βοηθήσω τις γυναίκες που βρέθηκαν ή θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού, μέσα από τη διπλή μου ιδιότητα ως ιατρού παιδοχειρουργού και ως ανθρώπου που βίωσε αυτή την εμπειρία του καρκίνου του μαστού, δηλ. ως γυναίκα που υποβλήθηκε σε μαστεκτομή προ 6ετίας, σε ηλικία 33 ετών.


O καρκίνος του μαστού είναι μια συχνή, σύνθετη και εκφοβιστική νόσος, συχνή γιατί υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει κατά τη διάρκεια της ζωής της. O μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης της νόσου είναι πολύ μικρότερος σήμερα σε σχέση με άλλες εποχές.

Σύνθετη και εκφοβιστική γιατί κυριολεκτικά επιτίθεται στην υγεία, στη σωματική εικόνα, στον ψυχισμό, στον συναισθηματικό κόσμο, στην αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας, στην ίδια της τη ζωή, επηρεάζει σχέσεις, οικογένεια, φίλους, κοινωνική δραστηριότητα και επαγγελματική δράση χωρίς να κάνει διακρίσεις. Και όλα αυτά σε μια γυναίκα που νιώθει, αισθάνεται «απόλυτα υγιής». O καλύτερος λοιπόν τρόπος, όπως ήδη θα έχετε ακούσει για να αντιμετωπίσει η κάθε γυναίκα τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού είναι η πρόληψη.

Πρόληψη σημαίνει συχνή αυτοεξέταση με ψηλάφιση, εκτίμηση από τον ειδικό υπερηχογραφικό έλεγχο και μαστογραφία μέσα στα πλαίσια της πρόληψης, θα σταθώ λίγο παραπάνω στην αξία της κυτταρολογικής εξέτασης ή της βιοψίας. Κάθε ύποπτη βλάβη πρέπει να εκτιμάται τόσο κλινικά από τον ειδικό με απεικονιστικό έλεγχο και κυρίως με ιστολογική ταυτοποίηση που σημαίνει κυτταρολογική εξέταση ή βιοψία.

Είναι ευχής έργο να γίνει μια βιοψία με αρνητικό αποτέλεσμα παρά να ξεφύγει μια αλλοίωση που μπορεί να στοιχίσει μια ανθρώπινη ζωή. Η μαστογραφία ως μέθοδος έχει ποσοστό «ψευδώς» αρνητικού αποτελέσματος 8-12%, δηλ. μεγάλη πιθανότητα να μην καταδείξει μια βλάβη που υφίσταται. Δικαιούμαι να υπεραμύνομαι αυτής της τακτικής γιατί ο δικός μου «Γολγοθάς» ξεκίνησε ύστερα από δική μου επιμονή για βιοψία σε κάτι που κλινικά εκτιμούσα ως «ύποπτο» και μετά από μια εντυπωσιακά αρνητική μαστογραφία. O,τι λοιπόν και αν νομίζετε ότι παρατηρείτε ή ψηλαφίζετε, ΜΗΝ ΤO ΑΓΝOΕΙΤΕ. Τρέξτε στον ειδικό. Κάντε ένα υπερηχογράφημα που είναι εύκολο και ανώδυνο, με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα. Κάντε μαστογραφία και αν χρειαστεί, μην φοβάστε μια βιοψία και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Και αν αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει μια γυναίκα τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, δηλ. με πρόληψη, ο μόνος τρόπος είναι να αντιμετωπίσει το θέμα κατάματα, δηλ. με την έγκαιρη διάγνωση και τη γνώση.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την επιβίωση και στην έγκαιρη διάγνωση φτάνει κάποιος μέσα από τις διαδικασίες της πρόληψης. Να λοιπόν γιατί η πρόληψη σώζει ζωές.

Η γνώση, πάλι, είναι το καλύτερο όπλο για να ξεπεράσει κάποιος τον φόβο και να ανακτήσει τον έλεγχο. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα της ασθενούς να ξέρει τι δυνατότητες έχει ως προς την επιλογή της θεραπευτικής της διαδικασίας. Είναι καθήκον των ιατρών της να την ενημερώνουν με ειλικρίνεια και συνέπεια. Είναι ηθική υποχρέωση της οικογένειας ή των οικείων να την υποστηρίζουν αξιοπρεπώς και αποτελεσματικά. Και όλα αυτά γιατί το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση είναι ένα τεράστιο «γιατί;».

Ακολουθεί η άρνηση, ο θυμός, η κατάθλιψη και τελικά η αποδοχή. Για να επιβιώσει κάποιος και να βγει νικητής μέσα από αυτή την τόσο απόλυτα προσωπική διαδικασία, πρέπει να γνωρίζει. Να γνωρίζει ότι κάθε καινούρια μέρα φέρνει συγκλονιστικές ανακαλύψεις, δραματικές προόδους, γονιδιακές θεραπείες και έλεγχο της νόσου σε κυτταρικό πλέον επίπεδο. Συνοψίζοντας, θα πω αυτό που επισήμανα κάποια στιγμή στον ιατρό μου. Για να σωθεί κάποιος πρέπει να μπορεί και να θέλει.

Η αναγκαία συνθήκη είναι να μπορεί. Η ικανή όμως συνθήκη είναι να θέλει.

Το μήνυμα που μεταφέρω είναι ότι η μάχη για τη ζωή είναι σκληρή και περνάει μέσα από επίπονες διαδικασίες, όπως χειρουργική θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, πλαστική αποκατάσταση, φαρμακευτική μακροχρόνια αγωγή και όσα αυτά συνεπάγονται. Το τίμημα είναι εξίσου σκληρό. O στόχος όμως, να κερδίσει κάποιος τη σωματική του υγεία και την ψυχική του ισορροπία, είναι μεγαλειώδης.

Γιατί η υγεία είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ζωγραφίζουμε τη ζωή μας. Τελικά η δραματική αυτή εμπειρία, μέσα από έναν παράλογα «λογικό» δρόμο, καταφέρνει να δείξει πόσο διαφορετικές θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητές μας μέσα σε ένα τόσο καταναλωτικό κόσμο και τρόπο ζωής που τελικά καταναλώνει και εμάς τους ίδιους. Πόσο γλυκιά και υπέροχη είναι η ζωή μέσα από τις απλούστερες στιγμές.

Τελειώνοντας θα ήθελα να κλείσω με κάτι που διάβασα κάπου κάποτε και κουβαλώ παντού και πάντοτε μέσα στην ψυχή μου:
«Τύχη είναι το ψευδώνυμο του ΘΕOΥ όταν ΑΥΤOΣ δεν θέλει να πει το όνομά ΤOΥ...»

Ευχαριστώ,
Βασιλική Ι.Χαρίση
Παιδοχειρουργός